Druesorter

Vester Ulslev Vingaard har specialiseret sig i rødvin, og dyrker kun blå druer. Vi har nedlagt en mark i starten af 2011, og har én tilbage på 1,3 ha. De første vinstokke blev plantet i 2000, og plantningen blev afsluttet i 2005. Vi har dog måttet udskifte sorten Regent, som fik vinskimmel og plantet Cabernet Cantor i stedet. Det skete i 2013, og denne sort forventer vi at høste en smule på i 2016.

På den første vinmark, som nu er bedlagt, eksperimenterede vi med forskellige sorter og opbindingssystemer, for at finde frem til et system, der fremmer druernes sundhed, giver bedst muligt sukkerindhold, og ikke giver mere arbejde end højest nødvendigt. Resultatet af de forskellige overvejelser ses på den nuværende mark, som er tilplantet med større række- og planteafstand, end man normalt ser. Det skulle give en bedre solopfangning først og sidst på dagen og mindre arbejde med at trimme løvvæggen. Opbindingssystemet kaldes V-formet cordon. Det har vist sig også at have en helt afgørende betydning for stokkenes sundhed, da marken tørrer hurtigt op efter regn og dug, og svampesygdomme såldes får sværere vilkår for at udvikle sig.

Ukrudt i markerne bekæmpes mekanisk, og brug af sprøjtemidler i vinmarkerne er i det hele taget begrænset mest muligt. Vi har i 2011 startet den 3-årige overgang til økologisk dyrkning, og årgang 2014 bliver den første økologiske årgang. Hvis det skulle være nødvendigt at bekæmpe svampesygdomme som meldug, kan vi bruge ekstrakt af agerpadderokke eller økologisk valle fra Knuthenlunds osteproduktion.

Efter at have nedlagt den første eksperimentalmark, har vi 2 druersorter tilbage. Du kan læse kort om vore vinsorter forneden, og du kan se mere under “sorter” påwww.vinavl.dk.

Léon Millot

Léon Millot har været anvendt til vin i Danmark i mere end 25 år, men udviklet i 1912, har den 100 år på bagen som sort. Den er stadig en af de bedste sorter i Danmark med en forrygende farve og duft og et godt ældningspotentiale. Og så modner den godt langt de fleste år. Den er særdeles resistent mod sygdomme. Denne drue tegnes sig for mere end halvdelen af Vester Ulslev Vingaards produktion.

Cabernet Cantor

Cabernet Cantor er en såkaldt PIWI, en svamperesistent sort, der er fremavlet på vininstitut Freiburg i Tyskland. Den er en krdysning af 4 andre sorter og den er defineret som hørende til Vitis Vinifera. Det betyder, at den må anvendes til dyrkning af de højeste klassfikationer af vin i EU. Hos andre avlere i Danmark har den klaret sig godt, og er for eksempel druen bag vinderen af pokalen for Årets danske rødvin 2012 fra Dyrehøj Vingaard. Den smager godt, mild og lidt krydret, i stil med Merlot. Det betyder, at den er en smule mere spinkel i smagen, end de kraftige vine, vi satser på, men vi forventer, at vin på tørrede druer af Cabernat Cantor vil blive et fint match til Léon Millot. Så vidt vi ved, har ingen forsøgt at tørre denne drue før vinificering, men vi tror på, at den giver en godt resultat. Første lille produktion af Cabernet Cantor forventes i 2016, og den regner vi med at sætte til salg i 2018.